Ağız ve diş sağlığı emekçileri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, özlük haklarının düzeltilmesi ve sağlık sistemindeki aksaklıkların giderilmesi için iş bırakma eylemi yaptı. İstanbul Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasında, yüksek MHRS sayıları, yetersiz randevu süreleri, eksik istihdam, düşük ücretler ve ağır çalışma koşulları nedeniyle nitelikli sağlık hizmeti sunmanın imkânsız hale geldiği vurgulandı.
Sağlık emekçileri, özellikle Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki (MHRS) sorunların çalışma koşullarını daha da ağırlaştırdığını belirterek, “Bakanlık, karşılanamayan randevu talebini randevu sürelerini kısaltarak çözmeye çalışıyor. Bu durum hekimleri tükenmişliğe sürüklüyor ve hastalarla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiriyor” dedi.
"Eksik istihdam iş yükünü artırıyor"
Emekçiler, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde çalışan sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Eksik istihdam, iş yükünü artırdığı gibi iş barışını da bozuyor. Kamu ağız ve diş sağlığı merkezlerinde çalışmak cazip hale getirilmelidir. Diş hekimi ve ağız-diş sağlığı teknikerleri başta olmak üzere, tüm meslek gruplarında güvenceli istihdam sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Açıklamada ayrıca, sağlık hizmetlerinde kullanılan malzemelerin kalitesizliği ve üniversitelerde altyapı eksikliği nedeniyle diş hekimlerinin yeterli eğitim alamadığına da değinildi. Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla önem vermesi gerektiğini belirten emekçiler, sağlık sisteminin piyasalaşmasına ve sağlık turizmi adı altında özel sektöre öncelik verilmesine tepki gösterdi.
"Esnek çalışma modelleri tükenmişliği artırıyor"
Sağlık çalışanları, esnek çalışma modellerinin ve performans baskısının çalışma koşullarını daha da zorlaştırdığını vurgulayarak, “Sağlık emekçileri, liyakatsiz yöneticilerin baskısı ve mobbing ile karşı karşıya. Meslektaşlarımız disiplin cezalarıyla tehdit ediliyor, maaşlarından kesintiler yapılıyor. Üstelik ücretlerde de büyük adaletsizlikler var” diye konuştu.
Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin kamusal ve ücretsiz olması gerektiğini savunan sağlık çalışanları, iş bırakma eylemiyle sorunlarını dile getirdiklerini ve taleplerine kulak verilmesini beklediklerini belirtti.