İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, eczacıların artan maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirdiğini belirterek, euroya dayalı ilaç fiyatlandırma sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Sayılkan, "Türkiye’de 30 bin noktada hizmet veren eczacıların neredeyse yarısı ciddi ekonomik sıkıntı yaşıyor. Artık daha çok kazanmaktan ziyade ayakta kalmak ve hizmeti sürdürebilmekle ilgili kaygımız var" dedi.

İzmir Eczacı Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Sayılkan, eczacıların kira, işletme ve personel giderlerinin hızla arttığını ancak ilaç fiyatlarının baskılandığını belirtti. Türkiye’de 2004 yılından bu yana euroya bağlı olarak belirlenen ilaç fiyatlarının güncellenme sıklığının ve zam oranlarının yetersiz olduğunu vurgulayan Sayılkan, “Geçtiğimiz yıl euro kuru üzerinden yüzde 25, bu yıl ise yüzde 23,5 oranında artış yapıldı. Ancak enflasyonun yüzde 50 civarında olduğu bir ortamda bu fark kapanmıyor” ifadelerini kullandı.

"Eczacılar çaresizlik içinde bırakılıyor"

İlaç piyasasının yüzde 52’sinin ithal ürünlerden oluştuğunu belirten Sayılkan, devletin uyguladığı fiyat politikası nedeniyle birçok hayati ilaca erişimin zorlaştığını söyledi. Sayılkan, “Kanser, organ nakli ve hormon ilaçları gibi birçok hayati ilaca ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Vatandaşlar kapı kapı ilaç aramak zorunda kalıyor, eczacılar ise bu çaresizliğin içine itiliyor” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile eczacılar arasında her yıl yapılan sözleşmenin süresinin dolmasına rağmen yeni bir anlaşma sağlanamadığını da belirten Sayılkan, mevcut şartların sürdürülebilir olmadığını dile getirdi. Eczacıların banka kredileriyle ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Sayılkan, “Sağlık hizmetlerinin ücretsiz ve eşit olması gerektiğini savunuyoruz. Ancak mevcut ekonomik koşullar nedeniyle eczaneler kapanma noktasına geliyor” diye konuştu.

"Muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsil edilmesini istemiyoruz"

Hastanelerdeki muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsil edilmesine de tepki gösteren Sayılkan, “2005 yılında geçici olarak başlayan bu uygulama, 20 yıldır devam ediyor. Vatandaşın cebindeki muayene ücretinin tahsilatı eczacıların yükümlülüğü olmamalıdır” dedi.

Eczacıların yaşadığı ekonomik sorunların halk sağlığını da tehdit ettiğini belirten Sayılkan, yetkililere çağrıda bulunarak, “Bugün sessiz kalırsak hastalarımız ilaçlarına erişimde çok daha büyük sorunlar yaşayacak. Eczanelerimiz birer birer kapanacak. Yetkililer acil önlem almalı” ifadelerini kullandı.