Ercan, Santorini ile Amorgos çukuru arasında son dönemde artan depremlerin, deniz tabanındaki yanardağ hareketliliğiyle ilişkili olduğunu söyledi. Bölgedeki volkanik hareketlerin 5 ila 7 büyüklüğünde depremler üretebileceğini belirten Ercan, “Yanardağ patlaması sonucu oluşabilecek süpürtü (tsunami) dalgaları, Ege’deki adalarla birlikte Girit, Yunanistan ve Türkiye kıyılarını da etkileyebilir. Ancak şu an için kıyı kentlerimiz açısından korkulacak bir durum yok. Çünkü bu dalgalar, kıyılarımıza ulaşmadan gücünü kaybeder” dedi.
"Betonarme yerine çelik konstrüksiyon şart"
Konferansın ikinci bölümünde Kuşadası’nın deprem risk haritasını değerlendiren Ercan, ilçedeki fay hatlarının en fazla 5 ila 6,1 büyüklüğünde deprem üretebileceğini ancak Sisam Adası’na yakın bölgelerde bu rakamın 7,2’ye kadar çıkabileceğini belirtti. Yapı güvenliği konusuna dikkat çeken Ercan, “Yapılarımızı sağlam ve dayanıklı yaptıktan sonra endişelenmeye gerek yok. Artık betonarme yapılardan vazgeçip çelik konstrüksiyonlu binalara geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Konferansa, Kuşadası Kaymakamı İbrahim Keklik, Belediye Başkan Vekili Efe Berberoğlu, CHP Kuşadası İlçe Başkanı Mehmet Gürbilek, KUGİAD Başkanı Haşmet Boğalı ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.